top of page
2021_06_Jacolien_022.jpg

"Ik wil daarin ondersteunen, juist omdat ik de doelgroep zo bijzonder, puur en inspirerend vind."

Jacolien in de gele jas 

Jacolien Geerse verruilde haar baan bij een grote zorgorganisatie voor het bestaan als zelfstandig ondernemer. De ervaringen die ze opdeed, maar ook eerdere ervaringen tijdens stages in onder andere een asielzoekerscentrum, op een basisschool en in een verpleeghuis én tijdens de opleiding sociaalpedagogisch werk en zorgmanagement, neemt ze mee in haar werk. Jacolien: “In al die jaren heb ik ontdekt dat mijn hart bij de zorg voor mensen met dementie ligt.  De puurheid van mensen, daar houd ik van.” 

 

2021_06_Jacolien_032.jpg

 

Verdwaald 

Als bij een partner, vader of moeder of zelfs dochter of zoon dementie wordt geconstateerd, is dat vaak een schok voor het gezin waarin degene met dementie leeft. Jacolien ziet het regelmatig gebeuren. Ze ziet hoe bijzonder families met de dementie omgaan. Maar ze ziet ook hoe een partner of gezin vastloopt in die zorg. Of hoe verdwaald een cliënt kan raken in zijn eigen leven. “Ik wil daarin ondersteunen, juist omdat ik de doelgroep zo bijzonder, puur en inspirerend vind. De meeste cliënten hebben het grootste gedeelte van hun leven achter zich liggen, maar zo leven ze niet. Ze gaan ervoor, zonder poespas en heel dankbaar voor alle hulp die wordt geboden.” 

 

Korte lijn 

Om de juiste zorg en net dat extra’s te kunnen bieden, startte Jacolien haar eigen bedrijf JACOLIEN.

JACOLIEN biedt cliënten met dementie begeleiding en ondersteuning in het dagelijks leven. Daar waar nodig is er extra zorg en aandacht. “Wie mij belt, krijgt mij aan de lijn en uiteindelijk sta ik ook voor de deur.  Ik bied ambulante begeleiding bij beginnende vergeetachtigheid of dementie. Met een persoonlijke benadering, aandacht en zorg op maat werk ik eraan om cliënten zo lang mogelijk thuis te laten wonen, met behoud van eigen regie. Ik bied de cliënten structuur en overzicht, een passende invulling van de dag, administratieve ondersteuning, gesprekken met betrokkenen, handvatten en praktische tips. Ook begeleid ik cliënten naar een eventuele dagverzorging of opname.” 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Belevingsgericht 

Omdat iedere cliënt anders is en een eigen verleden en ervaringen heeft, werkt JACOLIEN met belevingsgerichte zorg. Wat hoort, ziet, ervaart of bedoelt de cliënt. Waarom is hij/zij boos, of verdrietig. Dit gedrag probeert Jacolien te duiden en positief om te buigen. Dat kost tijd en aandacht. Maar vooral vertrouwen en veiligheid; de basis waarop Jacolien de relatie met haar cliënten bouwt. “In die zorg en aandacht neem ik de partner, het gezin en de mantelzorger mee. Want het leven verandert, voor iedereen die om de cliënt heen staat.” 

Ook het ontlasten van en het luisteren naar de mantelzorger valt onder de ondersteuning van JACOLIEN. Inlevingsvermogen is haar kracht. 

 

Zelfstandig Ondernemer 

Toen de knoop was doorgehakt en JACOLIEN een feit was, moesten er uiteraard ook praktische zaken worden geregeld. Zoals een logo en website, kleuren en lettertypes. “Die website ging iemand bouwen, maar ik moest nadenken over welke kleuren ik wilde gebruiken. Ineens herinnerde ik me de reacties op mijn gele jas, daar werd ik aan herkend. Als ik binnenkwam was het meteen: ‘Oh, die jas, mooie kleur’. Iedereen zei het. Dus die gele kleur werd het herkenningspunt op de site. Niet de kleur die ik spontaan gekozen zou hebben, maar wel een kleur die herkenning en vertrouwen oproept. Precies dat wat ik wil uitstralen!” 

  

Emotioneel moment 

Jacolien wil oog hebben voor de wensen en verlangens van de cliënt. “Daar moet je soms iets extra’s voor willen en kunnen doen,” weet ze. “Zoals laatst. Een cliënt was vergeten suiker te kopen en die had ze juist nodig.  Dus gingen we in mijn auto op weg naar de supermarkt. In de verte zagen we de dijk. Mijn cliënt herinnerde zich die dijk en gaf aan dat ze daar al heel lang niet meer was geweest. Op dat moment realiseerde ik me waarom ik als zzp’er ben gaan werken. Om daar waar nodig even van het voorgenomen programma af te stappen en spontane dingen te doen. We zijn naar de dijk gereden, hebben daar gestaan en gekeken en de tijd genomen voor herinneringen. Een heel emotioneel moment voor de cliënt. Maar ook voor mij.”  

Uitbreiding

Na verloop van tijd groeide JACOLIEN uit de gele jas. Het aantal cliënten nam toe en het team JACOLIEN groeide met een viertal medewerkers.

Jacolien Geerse: “We functioneren als team en zijn dus collega’s van elkaar. Niet alleen kunnen we nu nog gerichter de zorg inzetten omdat wij kijken welke collega passend is bij de client. Ook is het fijn om samen te sparren en zorgen en fijne momenten te delen. Daarnaast is de groei van JACOLIEN een bevestiging dat we op de goede weg zitten. Dat cliënten, hun partners en gezinnen onze manier van werken en onze ondersteuning waarderen. Ondersteuning die we bieden vanuit ons hart en met oog voor de client. Want dát is waar JACOLIEN voor staat!

 

Ben jij enthousiast over ons en onze werkmethode? Neem dan via onderstaand contact op met JACOLIEN

over mij vervolg
bottom of page